SPOR ÖNCESİ VE SONRASI BESLENME

Spor Öncesi ve Sonrası Beslenme

Vücut geliştirmek isteyenlerin genellikle iki amaçlı olabilir. Kas kazanmak ve yağ yakmak! Yağ ve kas yer değiştirmez ikisi de farklı dokulardır. Ve ikisini de kazanması da kaybetmesi de çok zordur. Bu iki süreçte çok uzun sürer. Bunu anlamak ilk ve en önemli adımdır. Çünkü sosyal medyanın da etkisi ile kısa sürede popüler bir diyet ile yağ yakanlar veya ‘’dirty bulk’’ dediğimiz sağlıksız beslenip hızlı kilo alanlar çok fazla sayıda olduğu için doğru sayılır. Ama maalesef durum bunun tam tersi. Tartıdaki hızlı oynamalar genelde yağ veya kastan dolayı değil daha çok su veya glikojen depolarının dalgalanmalarından dolayı olur ve her hafta değişime uğrar.

Yani ne kası ne de yağı kolay kolay kazanmak veya kaybetmek mümkün değildir.

Fast food, şeker, abur cubur zararlı mıdır?

Fast food sadece sporcular için değil her birey için zararlıdır. Kalitesiz kaynaklardan ve işlenmiş besinlerden oluşan çok fazla şeker, tuz ve yağ alıyoruz. Sağlıklı bir yemekten aldığımız 500 kalori ile fastfooddan aldığımız 500 kalori vucutta aynı şeylere yol açmamakta. Sağlıklı gıdanın glisemik indeksi yüksekten fastfoodda glisemik indeks düşük olduğu için besleyiciliği düşük ve fazla tüketilmeye de açık durumdadır. Aynı zamanda fazla beslenmekte yağlanmaya yol açan temel problem olduğu için bu yola fastfood ile başlarsak yağlanma ile kapatma olasılığımız çok yüksektir.

Dışarıda Yemek Sağlıksız Mıdır?

Aslında dışarıda yemenin sağlıksız olduğu bir tarafı yoktur. Önemli olan bizim dışarıda ne gibi besinleri seçtiğimizdir. Yendiğimiz gıdalar kaliteli ve ihtiyaca uygun ise mantıklı olabilir. Tabıı ki evde kendimizin hazırladığı yemek her zaman en verimlisidir. Ancak yoğun çalışanlar veya ev dışında olan bireyler için dışarıda da sağlıklı besinler seçmek sürdürebilir bir olanaktır.

Kaç Öğün Tüketmeliyiz ?

Bu konuda yüzlerce araştırma yapılmış ancak ciddi farklar bulunamamıştır. Bu yüzden en iyi diyet sürdürülebilir diyettir diyebiliriz. Gerekli enerjiyi, makroyu, mikroyu aldığımız sürece isterseniz 6, isterseniz 2 öğün tüketebilirsiniz. Ancak makroları aldığımız öğün sayısına bölüp almak en sağlıklısı olacaktır. Yanı tüm karbonhidrat ihtiyacımızı 1 öğünde almak yerine öğün sayımıza bölüp tüketmeliyiz.

Gece yemek yiyebilir miyim?

Gece yemek yemek zararlı değildir. Gece yemek yemenin yağ yaptığı tamamen bir efsaneden ibarettir. Şu şekilde olabilir; Gece yarısından önce uyunmalı, istenirse uyumadan 2 saat önce ara öğün yapılmalıdır.